Stel je kind wil leren fietsen zonder zijwieltjes, maar vindt het doodeng. Je kind is misschien bang om te vallen of bang om iets fout te doen. Zonder zijwieltjes voelt instabiel, onveilig. En dat is eng. Misschien zet je kind het op een brullen. Of wil niet eens op de fiets stappen. Denk dat hij het nooit zal leren. Faalangst, val-angst, paniek, weerstand…

Je reactie als ouder
Als ouder zul je (instinctief) troosten maar toch blijven aanmoedigen, oefening baart kunst. “Blijf oefenen totdat het een keer goed gaat. We hebben het allemaal moeten leren.” Want in je angst blijven hangen is ineffectief. Als je vooruit wilt, moet je door het diepe. Eerst tot over je oren erin, voordat je er weer uit kunt komen.

De succeservaring
Totdat het ineens lukt. De euforie, de trots! Samen juichen jullie en je zegt: ‘zie je nou dat je het kunt!’ Die succeservaring, die is nodig om de angst te doorbreken. Juist die eerste succeservaring is zo belangrijk voor je zelfvertrouwen. Of je nou wilt leren fietsen of je gedrag wilt veranderen.

Succeservaringen voor ouders
Als ouder kom je soms voor lastige situaties te staan. Je valt net iets harder uit dan bedoeld tegen je kind of partner. Je hebt meer tijd voor jezelf nodig en het lukt telkens niet om die tijd vrij te maken. Het gaat niet zo lekker op je werk en je wilt er iets aan doen. Je wilt die opleiding afmaken maar het examen is zo moeilijk. Ook in deze situaties zijn succeservaringen belangrijk.

Tips 
Blijf niet hangen in de angst dat het toch niet lukt, of hoge eisen stellen waar je niet aan kunt voldoen. Maak kleine stapjes in de richting van je doel en vier het telkens als je een stap hebt genomen, totdat je bij je einddoel bent. Creëer succeservaringen waar je op kunt bouwen. Zorg dat je de trots en euforie kunt voelen die een kind voelt als het voor het eerst los kan fietsen.

Succeservaringen geven hoop en zelfvertrouwen. Als het je één keer gelukt is, dan lukt het de volgende keer ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *