Zaterdag hadden we een hele drukke dag. Er waren een aantal klussen te doen in huis en ik wilde graag de zolder en werkkamer opruimen. Ook moesten er boodschappen gedaan worden en halverwege de dag kwam Sinterklaas aan, waar onze dochter graag heen wilde. We zijn op de brug wezen kijken in plaats van in de drukte en chaos. Pepernoten mee en met een dekentje in de bakfiets, hartstikke leuk. En vooral op tijd weer terug om thuis lekker voor de tv te ploffen met een beker chocolademelk.

Maar ja dan kom je thuis en dan ligt het boorstof nog op tafel en in alle hoeken van de kamer en is de zolder nog ontploft. Op dit soort dagen moet ik altijd op de rem trappen. Zeker als ik goed heb geslapen, want dan heb ik de neiging om maar door te gaan tot het af is. Mijn tip van vandaag gaat daar dan ook over.

Tip 4: Vergeet je jezelf niet?
Soms heb ik het gevoel dat ik de hele dag aan het rennen ben. ’S morgens om mijn dochter op tijd op school te krijgen. Dan boodschappen doen, naar de apotheek, pakketje wegbrengen….En als ik thuis ben en het huishouden doe zie ik steeds meer dingen liggen die gedaan moeten worden en die ook maar ‘even snel’ wil doen. Dan kom ik op een gegeven moment op het punt dat ik denk: ik moet even gaan zitten.

Vaak besef ik me dan dat ik al een paar uur achter elkaar bezig ben zonder pauze te nemen. Ik probeer dan even naar mijn lichaam te luisteren. Hoe voelt het? Loop ik niet te hard? Moet er niet iets te eten of drinken in? Ja ik heb honger en dorst…goh zou ik het misschien niet even wat rustiger aan doen? Het is zo verleidelijk om in die doe-modus te gaan zitten en bezig te zijn. Maar daarin schuilt dus het gevaar dat je jezelf kunt vergeten.

Zaterdag kwam ik er ‘s morgens al achter dat dat het geval was. Een paar jaar geleden had ik dat pas de volgende dag, als ik doodmoe wakker werd en nergens zin in had. Dan ging me afvragen hoe dat kwam. Over de dag ervoor dacht ik ‘maar het ging juist zo lekker, ik was zo lekker productief bezig’. Waarom voelde ik me dan zo slecht? Wat ik vergat is aan mezelf te denken. Ik ging maar door en door en plofte aan het einde van de dag in mijn bed en er was eigenlijk niet veel meer van me over. Dan ben je dus keihard over je grenzen gegaan.

Dus mijn tip voor vandaag is: vergeet jezelf niet! Vertraag op tijd, je hoeft echt niet alleen maar te rennen. Als je het gevoel hebt dat je niet genoeg gedaan krijgt, stel je te hoge eisen aan jezelf. En dat is niet zo handig, want dan krijg je het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Terwijl je goed genoeg bent zoals je bent. Ook als je een dag op de bank hangt en geen lijstjes afwerkt. Echt waar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *